22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii, condamnaţi la zgomot

Craiovenii, condamnaţi la zgomot


În majoritatea cartierelor craiovene zgomotul depăşeşte cu mult limita maximă de 50 de decibeli, după cum a rezultat din harta proaspăt finalizată de o firmă de consultanţă.

Administraţia locală din Bănie ştie care sunt zonele cele mai zgomotoase din municipiu, acolo unde se ajunge şi la 80 de decibeli. Punctele negre de pe harta Craiovei sunt Calea Bucureşti, Rocadă, Calea Severinului şi strada Caracal, unde locuitorii sunt nevoiţi să suporte un zgomot infernal, în principal din cauza traficului auto. Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a precizat că limita maximă de zgomot, stabilită de unele state din Uniunea Europeană, ajunge la 50 de decibeli. Pe 85% din teritoriul Craiovei această limită este depăşită. Dacă mai mult de trei sferturi din craioveni trăiesc în condiţii „asurzitoare“, mai există şi persoane norocoase, care au şansa unei vieţi liniştite. Potrivit hărţii de zgomot pentru traficul rutier, zonele ideale sunt Puşkin, o parte din cartierul Brazda lui Novac şi zonele periferice, acolo unde circulaţia nu este la fel de intensă.
„Harta a rezultat ca urmare a unei medii anuale, fiind incluşi mai mulţi factori, printre care se numără starea asfaltului, condiţiile meteo sau categoria maşinilor care circulă“, a menţionat vicele. Nedelescu a adăugat că România nu a stabilit încă valorile maxime de decibeli, procesul urmând să fie finalizat până la sfârşitul anului.

Parametri calculaţi pe un an

Craiovenii care locuiesc în jurul Complexului Energetic II suportă un zgomot de aproximativ 80 de decibeli. Nici harta pentru CFR nu este roz, toate locuinţele din jurul căii ferate fiind afectate de zgomot. Probleme au şi cetăţenii care stau în zonele industriale, cum ar fi Electroputere, IUG sau MAT. Zgomot infernal creează şi tramvaiul pe întreg traseul său, cele mai grav afectate zone fiind acelea unde linia de tramvai este degradată.
„Sunt parametrii calculaţi pe un an. Trebuie să precizez că s-au luat în calcul doar anumite surse de zgomot. Datele au fost calculate printr-un program special“, a declarat George Tache, directorul firmei care a efectuat măsurătorile, Enviro Consult.
După ce au ajuns la concluzia că Bănia este un oraş zgomotos, specialiştii din cadrul firmei Enviro Consult, care au întocmit hărţile, împreună cu funcţionarii publici vor prezenta rezultatele unei comisii a Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului. Angajaţii agenţiei vor înainta proiectul către Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, care îl va trimite apoi la Bruxelles.

Norme impuse de UE

După ce a fost întocmită harta de zgomot, în cea de-a doua etapă urmează să se elaboreze un plan de combatere a zgomotului. Potrivit noilor norme europene, planul de măsuri trebuie să fie gata în 2008. „Vom organiza o nouă licitaţie, în urma căreia vom şti ce măsuri trebuie să luăm pentru a scăpa de acest zgomot infernal“, a încheiat Nedelescu. Funcţionarii publici care au coordonat acest proiect au precizat că printre măsuri s-ar putea număra limitarea vitezei, apariţia de sensuri unice, stoparea claxonării, o reorganizare mai bună a circulaţiei. Acolo unde nu există  nici o şansă de îmbunătăţire, funcţionarii s-au gândit să copieze şi modele din statele UE, care în zonele cele mai zgomotoase au plasat panouri speciale care absorb zgomotul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII